AKTA KANUN KESEKSAAN PDF

admin

Kanun Keseksaan (Akta ). Local Retail Price. RM ISBN: Publisher: INTERNATIONAL LAW BK SERVICES. MPHONLINE | Kanun Keseksaan (Akta ) | | Books | Law-and -Statutes. DI BAWAH KUASA AKTA PENYEMAKAN UNDANG-UNDANG SECARA USAHA SAMA .. disifatkan sebagai pekhidmat awam bagi maksud Bab X Kanun. Keseksaan [Akta ]. (7) Ketua Pengarah hendaklah.

Author: Dosho Zulkiramar
Country: Cameroon
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 26 June 2009
Pages: 260
PDF File Size: 3.22 Mb
ePub File Size: 12.94 Mb
ISBN: 435-4-78267-158-5
Downloads: 63018
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Fezahn

Perkara ini akan dijelaskan lagi dalam point ketiga. Rumah anda juga boleh disita bersama barangan lain Imej dari Florida Politics. Hal ini membuktikan kesalahan memiliki dadah. Terima kasih kepada pengumuman di dalam pesawat kerana sering memaklumkan hukuman mati menanti anda jika terlibat najis dadah namun, apa yang mungkin anda tidak tahu adalah…. Hukuman kerana memiliki dadah boleh berbeza-beza daripada denda ke penjara seumur hidup dan sebatan; bergantung kepada berat dadah berkenaan.

Akta ini juga membenarkan menteri untuk menyekat pergerakan anda ke kawasan yang tertentu melalui perintah sekatan. Setiap daripada kesalahan ini mempunyai hukuman yang berbeza dan cara mahkamah menentukan jika anda bersalah atau tidak juga berbeza. Jangan meninggalkan barang-barang kepunyaan anda tanpa dijaga atau tanpa diperhati di tempat awam.

Terima kasih kepada pengumuman di dalam pesawat kerana sering memaklumkan hukuman mati menanti anda jika terlibat najis dadah namun, apa yang mungkin anda tidak tahu adalah… 1.

Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu tentang undang-undang dadah di Malaysia.

Malangnya, anda tidak tahu bahawa ada dadah yang tersorok di dalam beg tersebut dan anda telah disabit salah kerana memiliki dadah. Dalam kebanyakan kes dimana orang ditangkap dengan najis dadah, mereka akan mendakwa bahawa mereka keeseksaan tahu dadah tersebut ada di situ. Mengedar dadah bukan selalunya dijatuhkan hukuman mati mandatori Sebahagian daripada benteng Penjara Pudu. Click here for the English version ] Di Malaysia, dadah berbahaya sentiasa dianggap sebagai ancaman kepada masyarakat.

Perubahan dalam undang-undang hanya berlaku pada tahun Walau bagaimanapun, ini tidak terhad kepada hukuman keras.

  C# MANUAL DE PROGRAMACION LUIS JOYANES AGUILAR PDF

What can you do?

KANUN KESEKSAAN (AKTA 574)

Undang-undang ini juga memberi keperluan untuk penagih dadah melalui proses pemulihan dengan memberi tumpuan kepada pembaharuan diri, melalui program keseksaxn, rawatan dan pengawasan polis yang boleh didapati di bawah Akta Akta Penagih Dadah Rawatan dan Pemulihan.

Jika anda didapati bersalah memiliki diantara gram heroin, seksyen 39A 1 menyatakan mahkamah boleh menjatuhkan hukuman penjara tahun dan sebatan. Walaupun ia mungkin tidak sopan untuk memeriksa barangan orang lain, undang-undang mengenakan kewajipan ke atas anda untuk menyemak dan memeriksa jika terdapat barangan seludup.

Di samping itu, jika anda didapati bersalah memiliki lebih dari 5 gram heroin, anda boleh dijatuhi hukuman penjara 5 tahun hingga ke seumur hidup dan minimum 10 sebatan di bawah seksyen 39A 2.

Trending Can Malaysian condo managements block your access card keseksxan you don’t pay your fees? Anda berkemungkinan tidak dibenarkan diikat jamin. Selain daripada hukuman yang dinyatakan di atas, terdapat sekatan lain yang anda mungkin hadapi kerana kesalahan berkaitan dadah. Jika berat dadah ini melebihi berat ambang cth 15 gram heroin, 50 gram Methamphetamine atau gram Cannabismaka kesalahan pengedaran dadah akan terbukti.

Dalam kes ini, Timbalan Pendakwa Raya hanya perlu membuktikan bahawa beg itu berada dalam kawalan dan jagaan fizikal anda. Terdapat tiga kesalahan dadah yang boleh membabitkan anda. Hukuman mati mandatori mungkin akan dimansuhkan. Untuk membuktikan kesalahan mengedar dadah, pertamanya pendakwaan perlu membuktikan bahawa anda memiliki dadah berbahaya dan pemilikan itu bertujuan untuk mengedarkan dadah tersebut.

Jadi bagaimana pihak ksseksaan menentukan perkara itu sahih atau tidak? Bagaimana juga pihak mahkamah menentukan sama ada anda bersalah kerana memiliki dadah atau kesksaan parah, mengedar dadah?

This article is for general informational purposes only and is not meant to be used or construed as legal advice in any manner whatsoever. Criminal Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu tentang undang-undang dadah di Malaysia. Ask me about the tramp joke instead.

  GARY PAULSEN WOODSONG PDF

All articles have been scrutinized by a practicing lawyer to ensure accuracy. Kemudian, keseksan boleh digunakan untuk menganggap bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah di dalam beg tersebut dan oleh itu, anda memilikinya. Walau bagaimanapun, agak mengejutkan apabila mengetahui hukuman mati tidak seharusnya wajib Mana-mana orang yang boleh menyokong cerita anda Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah.

Pihak pendakwa menunjukkan anda mempunyai jagaan fizikal dan mengawal dadah, atau apa-apa di mana dadah tersebut telah berbungkus seperti kotak, beg, parcel, dan lain-lain.

Universiti Sains Malaysia Library catalog › Details for: Kanun Keseksaan (Akta ) :

Seksyen 37 da sebenarnya agak luas, jadi anda boleh mengetahuinya dengan lebih lanjut di sini. Walaupun anda boleh keseosaan hak untuk berdiam diri semasa siasatan polis, anda dinasihatkan untuk memberikan kenyataan dan memaklumkan kepada pihak polis mengenai butir-butir bahan yang boleh digunakan untuk pembelaan diri walaupun tidak secara khusus diminta oleh pegawai rakaman: Mahkamah sentiasa dipenuhi dengan kes dadah dimana seseorang suspek dituduh keesksaan pelbagai kesalahan berkaitan dadah – walaupun kebanyakan suspek juga menyatakan bahawa penglibatan mereka adalah secara tidak sengaja ataupun telah ditipu.

Tujuan ikat jamin digunakan adalah kerana perbicaraan kankn boleh mengambil masa yang agak lama dan ketika proses tersebut, anda boleh dibenarkan balik ke rumah dengan jaminan atau direman ditahan di penjara sehingga tamat perbicaraan. Perbuatan dan elemen mental niat dan kesalahan ketiga-tiga asas ini diperlukan untuk mencari seseorang yang bersalah kerana memiliki dadah. What they do can extend to your tenants as well.

Kedua-dua ini ditempatkan di seksyen 37 ADB, yang menyediakan senarai prasangka yang boleh digunakan dalam kes-kes dadah.

Subscribe US Now